Voor veel mensen zal het begrip HACCP vloer niet meteen een lampje doen laten branden. Wordt hiermee misschien een bepaald soort materiaal bedoeld? Nee, het gaat hier om vloeren die voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van voedselveiligheid. Het aanleggen van een HACCP vloer is dan ook noodzaak op alle plekken waar met voedsel gewerkt wordt. Denk dan aan fabrieken, waar ons eten verwerkt wordt, maar ook aan restaurants en andere horecazaken. Voor het aanleggen van dergelijke vloeren kan er gebruik gemaakt worden van verschillende materialen. Een geïmpregneerde betonvloer is vanuit verschillende opzichten een uitstekende keus!

HACCP vloer

Voordat we verder ingaan op de voordelen van een betonvloer voor plaatsen waar met voedsel gewerkt wordt, gaan we eerst wat dieper in op de HACCP vloer zelf. Waar staat deze afkorting nu bijvoorbeeld voor? Dit staat voor:

  • Hazard
  • Analysis
  • Critical
  • Control
  • Points

Het betekent dus dat er een analyse gemaakt wordt van de gevaren die in producten aanwezig zouden kunnen zijn en de punten die je onder controle moet houden om deze gevaren juist zoveel mogelijk te voorkomen. Dat klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk betekent het gewoon dat er maatregelen genomen moeten worden die ervoor zorgen dat de veiligheid van het voedsel zoveel mogelijk gegarandeerd is. Het aanleggen van een HACPP vloer is slechts een van die maatregelen, ook een schoonmaakplan hoort hier bijvoorbeeld bij. Welke gevaren kunnen er nu allemaal ontstaan als er met etenswaren gewerkt wordt? Er moet voorkomen worden dat er schimmels, parasieten, virussen en bacteriën in het voedsel terecht komen. Aanraking met chemische middelen moet voorkomen worden en daarnaast moet de kans uiteraard ook zo klein mogelijk zijn dat er fysische deeltjes in terecht kunnen komen. Denk aan botdeeltjes, glas, metaaldeeltjes en andere zaken die niet in je voedsel voorkomen. Er moet dus schoon en hygiënisch gewerkt worden en de juiste inrichting van de werklocatie is daarbij van belang, zoals het beschikken over een HACCP vloer.

Waar moet het aan voldoen?

Vloeren moeten aan verschillende eigenschappen voldoen willen ze gezien kunnen worden als een HACCP vloer. Zo moeten ze gemakkelijk te reinigen zijn, zodat er bijvoorbeeld geen schimmels en bacteriën achterblijven. Dat betekent dat vloeren met naden niet geschikt zijn, je wilt dus een volkomen vlak, glad en naadloos oppervlak hebben dat gemakkelijk schoon te maken is. Daarnaast is het ook belangrijk dat er geen vocht in kan trekken, want dat zal immers ook tot schimmels leiden. Daarnaast mogen er geen delen los kunnen raken, waardoor een houten vloer die kan gaan splinteren bijvoorbeeld ongeschikt is. Een gevlinderde betonvloer is een uitstekende keus voor een HACCP vloer. Deze is immers helemaal glad en vlak, heeft geen naden en er kunnen geen deeltjes van losraken. Door het oppervlak af te werken met een speciale coating, kan het bovendien ook geheel vloeistofafstotend worden gemaakt. Zo kun je er dus zeker van zijn dat het aan alle eisen voldoet! Wil jij een gevlinderde betonvloer aan laten leggen als HACCP vloer voor jouw horecagelegenheid? Neem dan eens contact op met Willem Betonwerken, zij kunnen jou meer vertellen over welke mogelijkheden zij op dit gebied te bieden hebben!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *